Fråga facket Fråga facket

LO-ekonomerna: Hög tid att investera i välfärden

Sverige lider av ett välfärdsunderskott. Nu krävs betydande investeringar för att trygga den generella välfärden. Det var huvudbudskapet när LO-ekonomerna presenterade sina Ekonomiska utsikter på tisdagen.  


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Svensk ekonomi har utvecklats starkt under flera års tid. En utveckling som ser ut att fortsätta under nästkommande år. Det visar LO-ekonomernas prognos i rapporten Ekonomiska utsikter som släpptes på tisdagen. Enligt prognosen kommer arbetslösheten sjunka till 5,7 procent 2019. Sysselsättningen fortsätter att öka i år och nästa år, och BNP-tillväxten växlar upp och närmar sig 3 procent i år. 

- Vi ser en stark utveckling i svensk ekonomi och det är självklart bra. Men det finns också flera mörka moln på himlen. Vi ser stora brister i välfärden, vilket också är en förklaring till att inkomstskillnaderna ökat så snabbt. Den generella välfärden har nämligen en omfördelande karaktär som innebär att det främst är personer med låga och medelhöga inkomster som drabbas av bristerna, säger LOs chefsekonom Ola Pettersson.  

I samband med släppet av Ekonomiska utsikter presenterar LO-ekonomerna ett nytt begrepp som pekar på bristerna i välfärden.   

- Sverige lider i dag av ett välfärdsunderskott. Nästa mandatperiod behöver präglas av betydande insatser för att komma till rätta med detta. Framför allt måste fler lockas att vilja arbeta i skolan, vården, omsorgen och övrig välfärdsverksamhet. En stärkt välfärd är avgörande för att komma tillrätta med de växande ekonomiska klyftorna i Sverige, säger Ola Pettersson.   

Läs LO-ekonomernas ekonomiska utsikter här