Fråga facket Fråga facket

LO rasar mot nedläggandet av karensutredningen

Välfärd På dagens regeringssammanträde tas beslut om att lägga ner karensutredningen, som tillsattes av förra regeringen för att reformera karensavdraget. - Det här är ytterligare ett hårt slag mot de med allra minst resurser från denna regering, säger LOs ordförande Susanna Gideonsson.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LOs ordförande Susanna Gideonsson.

Utredningen skulle förslå förändringar i avdraget men LOs linje är att det ska avskaffas för alla.

- Begrepp som ”vobba” och ”jobba hemma” finns inte för arbetare. De måste arbeta på sin arbetsplats. I praktiken är karensavdraget en straffavgift från staten för dessa. En dagslön som försvinner kan göra att ekonomin inte går ihop i slutet av månaden. De sociala konsekvenserna är stora, säger LOs ordförande Susanna Gideonsson.

Sverige är det enda landet i Norden med karensavdrag och avdraget drabbar främst de som inte kan arbeta hemma, nio av tio av medlemmarna i LO-förbunden. LO är oroade för att arbetare i kontaktnära yrken ofta smittas på jobbet och för att många kommer tvingas arbeta sjuka av ekonomiska skäl, och därmed oka smittspridningsrisken.

- SD lovade i valrörelsen att karensavdraget skulle avskaffas, åtminstone för de inom kontaktnära yrken, men nu verkar de ha lagt sig för regeringspartierna. Detta är ett tydligt svek mot de arbetarväljare som la sin röst på dem, säger Susanna Gideonsson.