LO-ekonomerna
-
Riksbankens räntor driver på inflationen
I går höjde Riksbanken styrräntan till 3,75 procent, trots att alltmer av inflationen är orsakad av Riksbankens höjda räntor. Sverige behöver en svensk penningpolitik – inte en Riksbank som jagar sin egen svans, skriver Torbjörn Hållö.
-
”Enögda styrande riskerar förvärra krisen”
Såväl Riksbanken som regeringen har ett allt för ensidigt fokus på inflationsbekämpning. De behöver nu ta ett större ansvar för tillväxt och sysselsättning, skriver Laura Hartman, LO
-
Riksbanksbossen borde ta ett chill pill
Sveriges ekonomi går sämst i EU. Krisen framstår alltmer som hemlagad. Det är dags för riksbanken att chilla – och regeringen att sluta dumsnåla, skriver LO:s chefsekonom Laura Hartman.
-
Direktörernas löner drar ifrån arbetarnas
LO: Inkomsterna har exploderat – gapet är större än vad vi någonsin sett
-
Obegripligt att regeringen skär ner på yrkesutbildningarna
I dag saknas utbildade kockar, undersköterskor, barnskötare, målare och många andra yrken. Samtidigt är arbetslösheten hög och det finns ett stort intresse för omställningsstudiestödet. Ändå väljer regeringen att skära ner på yrkesutbildningarna. Det är obegripligt, skriver Thomas Carlén och Mia Nikali på LO.
-
Finanspolitiken måste ha högre ambitioner
Sveriges penning- och finanspolitik riskerar i dag att göra den stundande lågkonjunkturen värre än vad den hade behövt vara, skriver Laura Hartman, chefsekonom LO.
-
Pensionssystemet måste förstärkas
Nu krävs handling så att inte pensionerna blir ännu lägre framöver. Pensionen måste räcka till ett vanligt och värdigt liv, situationen är orimlig, skriver företrädare för LO.
-
Låglönepolitik pressar inte arbetslösheten
Utvärdera arbetslöshetsförsäkringen som en del av ett helhetssystem. Effekterna av låglönepolitik för att pressa arbetslösheten har misslyckats, skriver Niklas Blomqvist och Laura Hartman vid LO.
-
Subventionera jobben bättre, Magdalena Andersson!
Subventionerade jobb måste träffa bättre om vi ska pressa ned den höga långtidsarbetslösheten och närma oss målet om full sysselsättning, skriver LO.
-
Svenska mataffärer driver upp inflationen
Vanliga löntagare har svårt att kompensera sig mot stigande priser på livsmedel och drivmedel. Bristande konkurrens ger däremot företagen frikort att vältra över nästan hela bördan från dyrare råvaror på kunden.
-
Det krävs en investeringsplan för jämlik klimatomställning
Det krävs investeringar för en jämlik och rättvis klimatomställning, och Sverige med sina nordiska grannar borde vara världsbäst på att lyckas med det, skriver LO:S chefsekonom Laura Hartman.
-
”Att bara räkna på maktelitens löner vore direkt missvisande”
LO:s Susanna Gideonsson och Anna Almqvist: De flesta arbetare har mycket små kapitalinkomster och bostadslån, vilket ger ett underskott av kapital, till skillnad från storbolagsdirektörerna.
-
”En näringslivstopp tjänar lika mycket som 65 arbetare”
LO:s ordförande Susanna Gideonsson tillsammans med ekonomen Anna Almqvist: När pandemin fick världen att stanna upp för två år sedan tvingades många vanliga svenskar att avstå löneökningar. För samhällets ekonomiska elit blev utvecklingen den motsatta – deras inkomster skenade. Sällan har - klyftorna ökat så mycket från ett år till ett annat.
-
Vi vill beskatta de rikaste med en miljonärsskatt
Magdalena Andersson och S-arbetsgrupp: Att samhällets allra rikaste har råd att bidra mer till välfärden är uppenbart. Vi lämnar nu en rad förslag för att långsiktigt minska inkomstklyftorna i Sverige. Bland annat vill vi införa en miljonärsskatt som träffar dem med stora förmögenheter.
-
LO: Så kan fler bo i billiga bostäder
Dagens bostadsbrist har lett till kraftigt ökade bostadspriser och hyresnivåer som utestänger stora grupper från bostadsmarknaden. Bristen på bostäder bidrar också till högre arbetslöshet eftersom det hindrar människor från att söka sig till regioner där jobben finns.
-
Sverige är mitt i en arbetslöshetskris
LO: Regeringen måste agera ännu mer kraftfullt
-
Nya skatterna som kan minska klyftorna
Skattesystemet behöver förändras i grunden. Istället för att prioritera låga skatter för de rikaste måste målet vara att minska klyftorna. Det menar LO-ekonomerna och Tankesmedjan Tiden i en ny rapport och föreslår bland annat markskatt för hus och en ny värnskatt.
-
LO-medlemmarna vill ha trygghet för vanligt folk
Coronakrisen har för många inneburit smärtsamma insikter om styrkor och svagheter i det svenska samhällsbygget. Bristerna borde egentligen inte överraska - de är resultatet av en medveten politik. Det skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson och chefsekonom Ola Pettersson.
-
Värnskatten slopades med falska argument från L och C
LO och Tankesmedjan Tiden: Hög tid för L och C att släppa de borgerliga fantasierna om att lägre skatt för höginkomsttagare gynnar alla. Slopandet av värnskatten i januariavtalet drevs igenom med argumentet att svenska löntagare skulle motiveras att arbeta mer. Vår nya rapport visar att detta huvudargument är svagt. Skattenivåerna visar sig ha en mycket begränsad påverkan på arbetsutbudet.
-
Höj skatten för de förmögna för att minska klyftorna
Medan vanligt folk har halkat efter när det gäller inkomster har de rikaste dragit ifrån kraftigt på grund av låg skatt på kapitalinkomster. Om vi vill stoppa den här utvecklingen och öka jämlikheten mellan människor måste vi öka beskattningen på egendom, höja fastighetsskatten och en ny arvs- och gåvoskatt, skriver bland andra Åsa-Pia Järliden Bergström, LO-ekonom.