Fråga facket Fråga facket

SD är en fiende till Sverige

De vill skada det land som generationer av löntagare byggt upp tillsammans och som våra barn ska växa upp i”, skriver Tobias Baudin.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Publicerad på svt opinion 27 november 2015

I dag öppnar Sverigedemokraterna sina Landsdagar i Lund. SD är ett ganska nytt parti, men det har en lång historia.

När Hitler var besegrad firades det av miljontals människor. Men den svenske rottenführern i nazistiska SS, Gustaf Ekström, var inte en av dem. Han sörjde istället, och ville inte ge upp. Så han fortsatte att under kommande år engagera sig i olika nazistgrupper.

1988 var Gustaf Ekström med och bildade ett nytt parti, Sverigedemokraterna, 1989 väljs han in i partistyrelsen.

Sex år senare, 1995, var fortfarande närmare halva SD:s partistyrelse kopplade till en nazistisk eller högerextrem organisation. Samma år får SD en ny medlem, Jimmie Åkesson.

Och idag möts alltså Gustaf Ekströms och Jimmie Åkessons parti i Lund.

Om sådant här vill SD-ledningen inte berätta. Därför gör vi det i vår nya film Sverigedemokraterna – ett parti som alla andra?

De nya fakta vi nu kan redovisa har vi hittat i de svenska Säpoarkiven, tyska Bundesarkiv och i biblioteket för stiftelsen Topographie des terrors i Berlin. Om detta vill vi berätta, inte bara för att det är intressant med historia utan för att denna historia fortsätter här och nu.

Det visar sig nämligen att SD:s bruna kopplingar inte är några undantag. De är regel.

Under 90-talet finns mängder av exempel. 1993 grips tre aktiva Sverigedemokrater, däribland ordföranden i SD:s ungdomsförbund, med en handgranat vid Gudrun Schymans första majtal. En av dem döms till ett års fängelse. Samma år döms en SD-medlem för ett brandattentat mot moskén i Trollhättan.

Det känns med andra ord inte så konstigt att SD så sent som 1998 bjuder in den tyske SS-veteranen Franz Schönhüber till sin valupptakt.

Inför valet 2002 visar stiftelsen Expo att en av tio SD-kandidater fortfarande har kopplingar till svensk nazism. Samma år skriver en företrädare för SD ett brev till Kulturdepartementet där han förnekar förintelsen.

2009 sänder Sveriges Radio en inspelning där SD:s partiledning sjunger nazistiska kampsånger på en partikonferens.

2008 kan Expo avslöja att flera företrädare för SD fortfarande stöttar svenska nazistorganisationer ekonomiskt. 2009 kontaktas Lunds universitet av en regionpolitiker i SD som vill stoppa svensk förintelseforskning.

Och så sent som i oktober i år håller SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth ett möte i Trelleborg där uniformerade nazister deltar.

Detta är bara ett axplock av alla fakta, med källor, som vi redovisar i filmen SD – ett parti som alla andra?

Och vårt svar på frågan är ett tydligt nej. SD är inte ett parti som andra. SD är ett rasistiskt parti med rötterna i nazismen, ett arv som man försöker dölja men som fortfarande lever.

Att Jimmie Åkesson nu, inför Landsdagarna, gör ett utspel om att åsiktsregistrera svenskar med muslimsk bakgrund är ett exempel på det

SD är ett parti vars grundidé är att ställa människa mot människa utifrån etnisk bakgrund. Ett parti som tycker att svenska löntagare har mer gemensamt med svenska direktörer än med sina arbetskamrater från andra länder och kulturer.

Därför är SD en motståndare till svensk fackföreningsrörelse, till alla som tror på människors lika värde.

LO tvekade inte att ta kampen mot de svenska nazisterna på 30-talet. Därför tvekar vi inte heller att ta striden med deras nutida arvtagare, Och därför kommer vi att fortsätta vår granskning av de fakta som Jimmie Åkesson och de andra i partiledningen inte vill prata om.

För SD är en fiende till Sverige.

De vill skada det land som generationer av löntagare byggt upp tillsammans och som våra barn ska växa upp i.

Tobias Baudin, LOs förste vice ordförande