Nyheter
Pressmeddelanden

Klyftorna ökar mellan makteliten och vanligt folk

Inkomstskillnaden mellan en vanlig löntagare och makteliten i samhället är den största någonsin. Det visar LOs årliga genomgång ”Makteliten” som presenteras för 19:e gången. 2017 hade de 50 direktörer på svenska storföretag som ingår i undersökningen en genomsnittlig inkomst motsvarande drygt 59 industriarbetarlöner. Årsinkomsten för storbolagens vd:ar är alltså i många fall långt mycket högre än vad en arbetare tjänar på en hel livstid.  


LO släpper rapport om makteliten

För 19:e året i rad presenterar LO rapporten Makteliten som jämför skillnaderna mellan maktelitens inkomster och vanliga löntagares löner. Undersökningen speglar makt­elitens inkomstutveckling från 1950 och framåt, och omfattar närmare 200 maktpositioner i bland annat näringsliv, politik och media.  


LO presenterar valplattform inför EU-parlamentsvalet

LO bjuder in till pressträff om de viktigaste fackliga frågorna i kommande kampanj inför EU-parlamentsvalet.


Arbetet

2018 fredligaste året på svensk arbetsmarknad

Förra året var det fredligaste på svensk arbetsmarknad i mannaminne. Den enda konflikten var en endagsstrejk bland Ryan air-piloter med sammanlagt 50 förlorade arbetsdagar.


Rekordlåg arbetslöshet då britterna närmar sig brexit

Brexit närmar sig och spekulationerna om vad som ska hända med brittiska ekonomin avlöser varandra. Samtidigt har brittiska företag svårt att hitta arbetskraft, lönerna stiger och arbetslösheten ligger kvar på rekordlåga nivåer.