LO fakta - alla fakta
-
LOs yttrande över Jämlikhetskommissionens betänkande En gemensam angelägenhet (SOU 2020:46)
Jämlikhetskommissionen har haft i uppdrag att lämna förslag som ökar den ekonomiska jämlikheten och den social rörligheten. Förslagen ska även bidra till ökad jämställdhet och en förbättrad integration. I uppdraget ingår att föreslå åtgärder som kan bidra till att utjämna skillnader i uppväxtförhållanden, samt i möjligheter till god utbildning och arbete med goda arbetsvillkor. LO välkomnar Jämlikhetskommissionens betänkande.
-
LOs yttrande över promemorian Frivillig skattskyldighet för mervärdesskatt vid uthyrning av lokaler
Reglerna om frivillig skattskyldighet bör inte ändras så att det blir möjligt att bli frivilligt skattskyldig för uthyrning av lokaler som inte stadigvarande används i en verksamhet som medför skattskyldighet eller rätt till återbetalning.
-
Korttidsarbete - kvinnor och män i arbetar- och tjänstemannayrken
-
Hur pandemin påverkat arbetet för arbetare
-
Problem i arbetet som ökat med anledning av pandemin
-
puff: Tillgång till insatser för att minska smitta på arbetet
-
puff: Problem i arbetet som ökat med anledning av pandemin
-
puff: Hur pandemin påverkat arbetet för arbetare
-
puff: Korttidsarbete - kvinnor och män i arbetar- och tjänstemannayrken
-
Tillgång till insatser för att minska smitta på arbetet
-
Vi som inte jobbade hemma
Rapporten visar att kvinnliga arbetare har betalat ett högt pris under pandemin, både ekonomiskt och arbetsmiljömässigt. Nu riskerar samhället att bygga upp en hälsoskuld till arbetarkvinnorna som står i frontlinjen.
-
LOs yttrande över Fortsatt förstärkt stöd vid korttidsarbete
LO tillstyrker promemorians förslag att förlänga det förstärkta stödet till och med april 2021.
-
LOs yttrande över Finansdepartementets promemoria Vissa åtgärder i skatte- och socialavgiftssystemet
LO anser att det är rimligt med en riktålder som anger hur länge en person ska behöva arbeta för att få en godtagbar pension och som med automatik följer medellivslängden så att 2/3 av livslängdsökningen blir ett förlängt arbetsliv och 1/3 förlänger tiden med pension. En förutsättning för detta är att rätten till ersättning från socialförsäkringssystemen följer denna riktålder.
-
LOs yttrande över Tillfällig skattereduktion för arbetsinkomster för att hantera ökade arbetskostnader till följd av pandemin
Det uppstår en målkonflikt när skatter används för annat än att finansiera offentlig sektor. Förslaget tränger undan satsningar på utgiftssidan riktade till de grupper som drabbats hårdast av smittspridningen och dess ekonomiska konsekvenser. Kompensationen har dålig träffsäkerhet, eftersom den ges till alla oavsett ökade utgifter eller inte. Skattesänkningar är en ineffektiv konjunkturåtgärd. Samtliga skatteförändringar bör ske inom ramen för en bredare reform. LO avstyrker promemorians förslag.
-
Makteliten – håller ställningarna
Den genomsnittliga inkomsten för en vd på ett svenskt storföretag motsvarar 60,2 industriarbetarlöner. Det visar LOs årliga granskning av inkomsterna för samhällets maktelit. Om även toppolitiker och andra höga poster inom samhällets maktelit räknas in motsvarar den genomsnittliga inkomsten före skatt 19,9 industriarbetarlöner år 2019.
-
Sammanräknad inkomst för maktelitens urvalsgrupper år 2019
-
Puff: Sammanräknad inkomst för maktelitens urvalsgrupper år 2019
-
Puff: Inkomstutvecklingen för ordförande i LO och VD i Svenskt Näringsliv åren 1950-2019
-
Puff: Inkomstutvecklingen i makteliten
-
Anställningsformer år 2020
År 2020 var totalt 4,4 miljoner personer anställda i Sverige. Av dessa var 637 000 personer, 14 procent, tidsbegränsat anställda. Skillnaden är dock stor mellan arbetare och tjänstemän då 21 procent av arbetarna och 11 procent av tjänstemännen var tidsbegränsat anställda.